Una entitat de prestigi

Els socis del Círcol, són els hereus d’una història memorable

Fem Reus

Com a president de l’entitat, em complau donar-vos la benvinguda a l’espai internet del Círcol de Reus.

La nostra és una de les societats culturals amb més prestigi de la nostra Àrea Metropolitana. La seva fundació data del 1852, en aquells moments Reus era una ciutat de no més de 20.000 habitants però era considerada com la segona ciutat catalana. Amb més de 150 anys d’història, el Círcol és una de les entitats més antigues de Reus. Tenim la seu a la plaça de Prim, la plaça més important de la ciutat, a l’edifici del Teatre Fortuny, propietat de la nostra entitat.

El Círcol, al llarg de la seva història, ha protagonitzat la vida social, la vida política, cultural, comercial i artística de la ciutat. Des de la seva creació va agrupar un grup nombrós de personatges de reconeguda importància social i econòmica i es podia considerar el centre cultural i de negocis de la ciutat.

Actualment, amb la junta que presideixo, pretenem impulsar el Círcol cap al Reus modern i cosmopolita, liderant la Catalunya capdavantera que es dibuixa a l’horitzó, amb el suport dels nostres socis, i de tota la societat reusenca.

Sigueu benvinguts al Círcol, benvinguts a Reus.

circol pepex
Pepe Jofré SolanellasPresident

La història del Círcol de Reus

circol logo

Podríem definir el Círcol de Reus com  una societat cultural recreativa.  La seva fundació data al 28 de maig del 1852,  en aquells moments Reus era una ciutat de no més de 20.000 habitants però era considerada com la segona ciutat catalana i amb els seus més de 150 anys d’ història del Círcol es converteix en l’entitat més  antiga que encara subsisteix a Reus. Actualment es troba situat a la plaça del Prim, la plaça més important de la ciutat.
Aquesta associació Ressenya ha tingut molta importància tant en la vida social com a la vida política, cultural, comercial i artística de la ciutat.

Des de la seva creació va agrupar un grup nombrós de personatges de reconeguda importància social i econòmica i es podia considerar el centre cultural i de negocis de la ciutat.

 1. El Círcol i els Teatres
 2. El Círcol i la Guerra Civil
 3. Centenari de El Círcol
 4. Evolució de El Círcol els últims anys

Políticament la societat del Círcol ha simbolitzat molt., l’entitat  mai s’ha decantat políticament cap a cap partit, i en la societat s’han aglutinat homes de les més diverses ideologies, que han sabut posar per damunt de les qüestions de partit les de comunitat, i entenien les diferències com un element enriquidor.
El Círcol ha passat per molts entrebancs al llarg de la seva dilatada història, el seu edifici va ser confiscat per la UGT i el PSUC i més tard van ser els militars de la falange els que van ocupar l’ edifici
Després d’ aquesta breu introducció queda clar que el Círcol és un emblema de Reus i un signe d’ orgull per tots els que som fills d’ aquesta gran ciutat i per aquest motiu he decidit fer el treball sobre la història d’ aquesta societat que ha omplert de cultura, de bells edificis i d’ activitats socials la ciutat.
Espero que en cloure aquest treball els meus objectius estiguin complert i m’ hagin servit per enriquir la cultura ciutadana de la meva ciutat i del meu país.

Interior del Círcol el 1909 - Fotografia: Roisin - Arxiu particular

El Círcol
El Círcol
El Círcol

La nostra joia:

el Teatre Fortuny

El Círcol ha tingut, al llarg de la seva dilatada història, dos teatres: el teatre Fortuny, que va significar un canvi en la societat Reusenca i que actualment encara és el símbol teatral de Reus i el ja desaparegut teatre Circ, que va ser el teatre d’estiu de l’entitat i es complementava amb el Fortuny.
“A nivell de música, teatre i dança,
la programació del Teatre Fortuny
està al nivell de grans
ciutats europees”

La junta directiva

del Círcol

 • Pepe Jofré
  Pepe Jofré PRESIDENT
  • Joaquim Brufau
   Joaquim Brufau VICEPRESIDENT
   • Carles Just
    Carles Just SECRETARI
    • Josep Ramon Jounou
     Josep Ramon Jounou TRESORER
     • Joan Busquets
      Joan Busquets
      • Patrícia Terradellas
       Patrícia Terradellas
       • Marc Moncusí
        Marc Moncusí
        • Toni Roig
         Toni Roig
         • Anton Maduell
          Anton Maduell
          • Carles Tubella
           Carles Tubella
           • Josep R Pallejà
            Josep R Pallejà
            • Ferran Teixidó
             Ferran Teixidó
             Contacta amb el Círcol

             Si no hi som ara mateix, ens pot enviar un correu electrònic i nosaltres li respondrem tan aviat com ens sigui possible.

             Not readable? Change text. captcha txt