Art a El Círcol

El llegat de 150 anys d’història

Un passeig per El Círcol

Les sales principals del Círcol són una mostra de la sumptuositat de l’entitat anomenada “El Círcol dels senyors”.

Fundat el 28 de maig de 1852 per industrials, terratinents i comerciants, el primer reglament d’El Círcol definia com a objectiu principal de l’entitat “fruir de l’amena societat”, “la lectura d’obres escollides i de periòdics nacionals i estrangers” i “el lícit esbarjo que faciliten tots els jocs que no estan prohibits per la llei”. La tria del nom de la societat que busca emparentar-se amb El Círculo del Liceu que va precedir-la en el seu naixement.

Els objectius fundacionals de l’entitat encara avui en dia queden palesos en les seves instal·lacions a través de la permanència d’una sala de bridge, la històrica biblioteca amb alguns incunables, o la magnífica sala de la làmpada on dos miralls confrontats donen una perspectiva molt interessant de l’espai. Cal observar amb calma els petits detalls artístics que conserva una  institució com aquesta.

Llegiu l’article:

El patrimoni artístic: el fons d’art d’El Círcol
per Carles Tubella

Vitralls decorats amb flors a algunes de les portes, quadres de Llovera o Miró, xemeneies que ja no cremen però decoren, fusta que s’enfila fins els alts sostres, magnífica ceràmica a les parets del menjadoret, làmpades d’un temps en què els balls al saló eren habituals entre la burgesia,…tot els detalls condueixen al visitant a un temps passat.

Com a anècdota vinculada al teatre que l’entitat va posar en marxa. Una porta permet als socis l’accés directe des de la sala de la làmpada a les llotges del primer pis del Fortuny.

L'EDIFICI DEL CÍRCOL
Construït a finals del segle XIX, d'estil neoclàssic, acull la seu de l'entitat fundada el 1852 i el Teatre Fortuny.
ART AL CÍRCOL
El Círcol acull peces artístiques dels segles XIX i XX, pintura, escultura, ceràmica, llums, mobles i alguns incunables a la seva biblioteca..
EL TEATRE FORTUNY
El Fortuny obrí les portes el 16 de novembre de 1882. El teatre es va construir seguint els gustos abarrocats de l'època sota la direcció de l'arquitecte Francesc Blanc i el decorador Josep M. Puig,

Arts decoratives al Círcol

Les diferents sales del Círcol apleguen una interessant col·lecció d’arts decoratives, desconeguda per a molts estudiosos.

Col·lecció de fotografies antigues de l’entitat

Consulta privada per a recerca

Biblioteca i incunables

Visites guiades programades

Contacta amb el Círcol

Si no hi som ara mateix, ens pot enviar un correu electrònic i nosaltres li respondrem tan aviat com ens sigui possible.

Not readable? Change text. captcha txt